ANKARA HAVA DURUMU

Başkan SAKARYA Kapıköy Gümrük Kapısı Temel Atma Törenine Katıldı

Polatlı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi Ulvi Sakarya ilçemizi Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın temel atma töreninde  temsil etti.

TOBB’un BM tarafından dünyaya örnek gösterilen gümrük kapılarının modernizasyonu projesi Van ve çevresindeki ticareti büyütmek için devrede. Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu için temel atıldı. TOBB ve Gümrük Ticaret Bakanlığı’nın işbirliğinde gerçekleşecek proje ile bölgenin ticaret hacminin katlanması hedefleniyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu yatırımın, Van ve çevresinin 46 yıllık rüyasını gerçekleştirmede en önemli adımı olduğunu söyledi.

Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde yenilenmesi için ilk harç atıldı. TOBB iştiraki Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile modernizasyonu yapılacak Kapıköy Gümrük Kapısı tesisinin temel atma töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, bürokratlar ve Polatlı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Gümrük Ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi Ulvi Sakarya, oda ve borsa başkanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Modernizasyon işlerinin önümüzdeki yıl sonunda bitirilmesi ve hizmete girmesi hedefleniyor.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın yeni haliyle hizmete girmesinin Van’ın eski ihtişamını geri kazanması anlamına geleceğini söyledi. Kapı açıldığında bölgenin 46 yıllık rüyasının gerçek olacağını duyuran Hisarcıklıoğlu, “Sadece İran’la değil, Ortadoğu ve Türk cumhuriyetleriyle olan ticaret hacmini de artıracak. İnşallah bu yeni kapıyla beraber, Van’da bir Lojistik Merkezin kurulması, organize sanayi bölgesinin büyütülmesi, Van’daki altyapı iyileştirmesi gibi müjdelerin de gelmesini bekliyoruz” dedi.

Hem devlet, hem özel sektör kazandı

Modernizasyon projesiyle devlete tek kuruş maliyet yüklemediklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, aksine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde devletin vergi gelirleri katlanarak arttığını anlattı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Modernize ettiğimiz kapılarda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş işlemi 4 katına çıktı. Bütün bunları yapmak için, Oda-Borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım yaptık. Yani devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 372 milyon lira vergi ödedik. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak devletimizin kasasına toplam 1 milyar liradan fazla nakit para aktarmış olduk. Bundan da sadece devlet değil, özel sektörümüz, üyelerimiz de kazandı. Bakanlığımızın yaptığı bir çalışmaya göre, modernizasyon sonucu mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldığı için, özel sektör navlun masrafından yıllık 410 milyon lira tasarruf etti. Yani her sene ülkemiz sanayicisinin, tüccarının, müteşebbisinin 410 milyon lira daha fazla kazanmasını sağladık.”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernize edilmesinin Van halkı için tarihi bir adım olduğunu belirterek, “Bu kapı halkları da yakınlaştıracak, kardeş hale getirecek. Ambargonun kalkmasıyla beraber 70 milyar dolarlık İran pazarına açılan önemli bir kapımızdır” dedi.

Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın temel atma töreninin önemine işaret ederek, “Bakanlık görevime geldikten sonra ilk temel atma törenimiz. İnşallah kapılarımızı bir bir modernize hale getireceğiz.” diye konuştu.

Bu kapının modernize edilmesinin Van halkı için tarihi bir adım olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, “Bu kapı halkları da yakınlaştıracak, kardeş hale getirecek. Gönül köprülerini artıracak bir girişim olarak görüyorum. İran ile 560 kilometre olan sınırın yaklaşık 300 kilometresi Van ilinin sınırlarında. Ambargonun kalkmasıyla beraber 70 milyar dolarlık İran pazarına açılan önemli bir kapımızdır.” ifadelerini kullandı.

Bülent Tüfenkci, Van’ın, Türkiye’nin önemli kentlerinden biri olduğuna işaret ederek, burayı bir dünya şehri ve Türkiye markası yapmak için çalıştıklarını belirtti.

İran’la ihracat ve ithalatın sürekli artarak devam ettiğini belirten Tüfenkci, kapıların bu anlamıyla da modernize edilmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.