ANKARA HAVA DURUMU

Ticaret Odasından Üyelerine Nefes Kredisi

TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata geçirilecek olan KOBİ’lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde düzenlenen lansman toplantısında atıldı.

Lansman toplantısına, Başbakan Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirdikleri devrim niteliğinde bir iş için bir araya geldiklerini belirterek, “Reel sektör ile finans sektörü olarak el ele verdik ve KOBİ’lere nefes olacak bir proje hazırladık. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk” dedi.

Önce TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ’ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine %85 kefalet sağlandı.

KOBİ’lere 5 milyar lira, eski parayla 5 katrilyon lira kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı. Nefes Kredisi ile KOBİ’lere yıllık %9,90 – aylık, %0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’mizin derdine derman olacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz, KOBİ’lere nefes olacağız” dedi.
Sakarya ”İlçemiz esnafı zor günlerden geçiyor”

Konu ile ilgili açıklama yapan Polatlı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Sakarya; “Piyasaların tedirgin olduğu ve tüm Türkiye’de olduğu gibi ilçemiz tacirinin de zor günler geçirdiği bugünlerde, projenin tüm iş dünyasına bir umut olmasını dileyerek, biraz olsun rahat nefes almalarını sağlayacağız”dedi.

“Odamız bütçesi doğrultusunda üyemiz olan KOBİ’ lerimize toplam 5 milyon TL’ye yakın tutarda düşük faizli kredi sağlayacağız. Ticaret Odası yönetim kurulu olarak projeye 300.000 TL tutarında bir kaynak ayırmayı uygun gördük. Nefes kredisi projesi piyasayı biraz olsun canlandıracak ve ticaret hayatına nefes aldıracaktır. Ziraat Bankası ve Denizbank ile anlaşılmış olup piyasa koşullarının bir hayli altında yıllık %9,90 ve Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kredi vereceğiz. Kredi limitleri ise en az 50.000 en fazla 100.000 TL olacaktır. Önümüzdeki günlerde TOBB’nin talimatı ile hayata geçecek bu projeden mümkün olan en çok sayıda üyemizi faydalandırmak için elimizden geleni yapacağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde başlatılan bu proje kapsamında Ülke genelinde Oda ve Borsalarımızın katkılarıyla toplam 100 milyon TL tutarında uygun faizli bir kredi kullanımı sağlanması planlanmaktadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik süreçte, KOBİ’ lerimiz için “ Nefes Kredisi” olacak bu projenin üyelerimize ve Ülke ekonomimize canlılık katmasını ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz. ”diye konuştu.