20┬░C

­čôî├ťYELER─░M─░ZLE R├ľPORTAJ-AKI┼× S─░STEM ­čôî

202565692_1422104448157062_5700987425341762026_n

S─░Z─░ TANIYAB─░L─░R M─░Y─░Z?

H├╝mmet Ayd─▒n Akta┼č 1961 Samsun do─čumluyum. 4 y─▒ldan bu yana Polatl─▒day─▒z. Amac─▒m─▒z i┼čimizi b├╝y├╝tmek ├╝lke ekonomisine katma de─čer kazand─▒racak makineler ve tesisler yapmak. 2010 y─▒l─▒nda g├╝ne┼č enerjisi alan─▒nda arge ├žal─▒┼čmalar─▒na ba┼člad─▒k.

F─░RMANIZI TANIYAB─░L─░R M─░Y─░Z?

Ak─▒┼č Sistem olarak 30 y─▒l─▒ a┼čk─▒n s├╝redir m├╝┼čterilerimize hizmet vermenin gururunu ya┼č─▒yoruz. Bug├╝n T├╝rkiye ba┼čta olmak ├╝zere bir├žok farkl─▒ ├╝lkede hizmet veren firmam─▒z, 1987 y─▒l─▒nda kurulmu┼čtur. T├╝rkiyeÔÇÖnin sekt├Âr├╝nde lider elektrik firmalar─▒ndan biri olarak ba┼čta Orta Asya T├╝rk Cumhuriyetleri, Rusya Federasyonu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Do─ču gibi farkl─▒ b├Âlgelerde g├╝n├╝m├╝ze kadar yakla┼č─▒k olarak 250 MVA g├╝c├╝nde end├╝striyel tesise hayat vermi┼čtir. Tasar─▒m, projelendirme, ├╝retim ve sat─▒┼č faaliyetlerini Ankara- Polatl─▒ Organize Sanayi B├Âlgesinde, 15.000 m2 alanda kurulu, t├╝m enerji ihtiyac─▒n─▒ g├╝ne┼č enerjisinden sa─člayan modern tesisinde y├╝r├╝tmektedir. 1987 y─▒l─▒nda 20 m2ÔÇÖlik i┼čletmede ba┼člayan kurulu┼č maceras─▒, bug├╝n kendi enerjisini ├╝retebilen 15.000 m2ÔÇÖlik alanda, kalite politikas─▒ndan ├Âd├╝n vermeden, deneyimli teknik ekibi ile devam etmektedir.

TARIMSAL ALANDA F─░RMANIZIN POLATLI’YA KATKISI NED─░R/ NELER KATAB─░L─░R ?

Hedefimiz elektri─čin ula┼čamad─▒─č─▒, alt yap─▒n─▒n olmad─▒─č─▒ yerlere elektri─či g├Ât├╝rmek. Bunun i├žin mobil sistemler ├╝zerine arge geli┼čtirmeye proje tasarlamaya ba┼člad─▒k. Tasar─▒m tescili ald─▒k ve patentledik. Polatl─▒’da olmam─▒z─▒n en b├╝y├╝k sebeplerinden biri de bu oldu. ├ç├╝nk├╝ il├žede tar─▒m yapan ├╝reticilerimizin en┬á b├╝y├╝k amac─▒ tarlas─▒na suyu ta┼č─▒mak ve bunun i├žinde elektrik enerjisini kullanmak zorunda. Bu anlamda da kulland─▒─č─▒ elektri─čin maliyeti y├╝ksek oluyor. Bizde bu anlamda ├žift├ži i├žin bir ├žal─▒┼čma yapmak istedik. G├╝ne┼č enerjisi ile elektrik ├╝retme imkan─▒n─▒ ├žift├žilerimiz ile bulu┼čturmak istedik.

AKI┼× S─░STEM ─░LE YAPILAN PROJE MAL─░YET─░N─░ KA├ç YILDA KAR┼×ILAR?

Geli┼čtirmi┼č oldu─čumuz proje maliyetini 5 y─▒lda kar┼č─▒l─▒yor. Ama ilk etapta maliyet ├╝reticimize fazla geldi─či i├žin ve sa─članan desteklerden ├╝reticimizin ├žok haberi olmad─▒─č─▒ i├žin ├žekimser kal─▒yorlar.

SEKT├ľR├ťN├ťZ├ťN SORUNLARI NELERD─░R?

Proje bazl─▒ ├žal─▒┼čan bir firmay─▒z. K├╝├ž├╝k lokasyonlarda┬á ├žal─▒┼čma yapmak de─čil daha geni┼č ├žapl─▒┬á b├╝y├╝k bir projeyi A’dan Z’ye bitirmek. Temel hedefimiz bu y├Ânde ama maalesef bu anlamda ├žal─▒┼čaca─č─▒m─▒z bir ortam yok.

206168988_1422104454823728_1394256980205235714_n

KOV─░D-19 ‘UN T─░CAR─░ FAAL─░YET─░N─░ZE ETK─░S─░ NASIL OLDU?

Biz y├╝zde 100e yak─▒n┬á a─č─▒rl─▒kl─▒ yurt d─▒┼č─▒ ├žal─▒┼čan firmay─▒z yurt d─▒┼č─▒ s─▒n─▒rlar─▒ kapan─▒nca i┼člerimizde kapand─▒. S├Âz├╝n├╝ ald─▒─č─▒m─▒z yapmaya aday oldu─čumuz pek ├žok proje vard─▒ pandemi s├╝recinde hepsi iptal edildi. Bu projeler bizim r├╝┼čt├╝m├╝z├╝ ispatlayaca─č─▒m─▒z ve bizi birka├ž g├Âmlek ├╝ste ├ž─▒karacak projelerdi ama hepsi iptal oldu.

ODAMIZIN FAAL─░YETLER─░ HAKKINDA NELER D├ť┼×├ťN├ťYORSUNUZ?

Polatl─▒ Ticaret Odas─▒’na geldi─čimiz ilk g├╝nden itibaren ├žok s─▒cak kar┼č─▒land─▒k. ─░┼člemlerimiz ├žok k─▒sa s├╝rede tamamland─▒. Kay─▒t i┼člemlerimizde de sonras─▒nda da ├žok profesyonelce yakla┼č─▒mlar ile i┼člemlerimiz tamamlan─▒yor. Bu anlam Ticaret Odas─▒ Y├Ânetim Kurulu Ba┼čkan─▒m─▒z Ulvi Sakarya’ya oda ├žal─▒┼čanlar─▒na te┼čekk├╝r ediyoruz.

POLATLI T─░CARET ODASI OLARAK ├ťYEM─░Z AKI┼× S─░STEM ELEKTR─░K ELEKTRON─░K PANO B─░LG─░ ─░┼×LEM SANAY─░ ─░THALAT VE ─░HRACAT L─░M─░TED ┼×─░RKET─░’NE T─░CAR─░ HAYATINDA BA┼×ARILAR D─░L─░YORUZ.