Polatlı Ticaret Odası’na üye KOBİ’ler için düzenlenen TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) Sosyal ve Çevresel Yatırım Hibe Programı yoğun katılımla geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Hem KOBİ’lerin hem de derneklerin ve okul yöneticilerinin katılım sağladığı seminer, İş Geliştirme Uzmanı Çağatay Ergin tarafından düzenlendi.
Polatlı Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen seminere ilgi beklenenin de üzerinde oldu. İş Geliştirme Uzmanı; Kırsal Turizm, yenilenebilir enerji, yerel ürünler, ahşap atölyeleri, tarım ve hayvancılık gibi sosyal ve çevresel konularda hazırlanan küçük ölçekli ve orta ölçekli projeler için TANAP’ın yüzde 95 hibe vereceğini belirtti. Bu oran kobiler için ise; %70 oranında. TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları II. Çağrı kapsamında hibe başvuruları 23 Haziran 2017 tarihinde açıldığını belirten uzman Çağatay Ergin; Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, birlikler, federasyonlar ve birlik konfederasyonları, üniversiteler, KOBİ’ler, il özel idareleri sosyal ve çevresel öncelik alanlarında projeleriyle 23 Ağustosa kadar başvuru yapabileceklerini belirtti .
TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları Nedir ?
TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), TANAP güzergâhı üzerinde uygulanan bir yatırım ve kalkınma projeleri destek programıdır. 2015 yılında uygulanmaya başlayan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları’nın temel amacı TANAP Boru Hattı boyunca ekosistem ile uyumlu bir birlik kurarak ekonomik ve sosyal kalkınmaya ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmaktır.
2015 yılında TANAP Boru Hattı boyunca yapılan saha ziyaretleri ve masaüstü çalışmaları sonrasında bir İhtiyaç Analizi Raporu ortaya çıkmış ve bu rapor temel alınarak TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının öncelik alanlarını ve finansal sınırlarını belirleyen Planlama ve Strateji Dokümanları oluşturulmuştur. Öncelik alanları Sosyal ve Çevresel olmak üzere iki temel bileşenden oluşmaktadır:
Sosyal bileşen; turizm hizmetlerini çeşitlendiren yatırımları, okulların, kütüphanelerin, spor alanlarının ve ortak sosyal alanların ekipman ihtiyaçlarının karşılanmasını, kırsal alanda sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını, mesleki eğitim merkezlerinin kapasitelerini artırılmasını, tarımda çeşitliliğin, katma değerin ve verimliliğin artırılmasını, yerel ve geleneksel ürünlerin üretimini ve sosyal sermaye yatırımlarını desteklemektedir.
Çevresel bileşen; doğal kaynakların, toprak ve suyun sürdürülebilir yönetimini, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını ve geliştirilmesini, çevresel altyapının yönetimini ve çevre bilincinin artırılmasını, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinin ve ekonomik kullanımının desteklenmesini, biyo-çeşitlilik ve eko-sistemlerin korunmasını ve geliştirilmesini desteklemektedir.