Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı Nihat Zengin, Polatlı Ticaret Odasına AB Bakanlığına yazılacak Sosyal Diyalog Programı Kapsamındaki Proje Ortaklığı için ziyarette bulundu.
Proje ile ilgili fikir alış verişinde bulunulan ziyarette Polatlı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Sakarya “Ülkemizde sosyal diyaloğun daha iyi işlemesi ve tüm kesimler arasında sosyal diyalog hakkında farkındalığın artırılması için çalışan ve işverenlerle ilgili tüm paydaşların kapasitesinin artırılması için bu konuda bir girişimde bulunmak istedik. Amacımız Üyelerimiz ve istihdam sağladıkları kişileri, iş mevzuatı ile ilgili yasal haklar konusunda bilinçlendirmek ve Bölgedeki sendikalaşma oranının artmasına yönelik sendikal haklar konusunda çalışmalar yürütmektir. İlçemizde büyük oranda işsizlik problemi varmış gibi görünse de asıl olan vasıflı elemanların yer almamasıdır. Avrupa Birliği Bakanlığına sunduğumuz bu proje kabul edildiği takdirde Türk Metal Sendikası ile işbirliğimiz sayesinde işçi ve işvereni bir araya getirip,bu sorunu ortadan kaldırmayı planlıyoruz.Ülkemizde bazı şehirlerde bu projenin örnekleri vardır,ancak Polatlı’da inşallah ilk ve örnek olacak bir proje olacağını düşünüyoruz. Son yıllarda ülkemizde ekonomik alanda artan sorunlar doğal olarak çalışma hayatını da etkisi altına almaktadır. Ekonomik koşullardaki bozulma bir yandan işletmelerimizin küçülmesine, girişimlerimizin iyimserliğini yitirmesine, diğer yandan da işsizliğin artmasına neden olmaktadır. Bir ülkenin ekonomik başarısında, çalışma ilişkilerinde istikrar ve uzlaşma ortamının büyük önemi vardır. Bu ilişkilerdeki uyum, kalkınmada diğer unsurlara göre çok daha hızlı bir itici güç sağlarken uyuşmazlıkların artması toplumun ekonomik ve sosyal performansını sınırlayan en önemli unsuru oluşturmaktadır. Biz Polatlı Ticaret Odası olarak bu sınırlamanın üyelerimize zarar verdiğini düşündüğümüzden, böyle bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Bu projenin üyelerimize olumlu yansımaları olacaktır. “ dedi.
Projeden beklenen sonuçlar nedir?
Proje esnasında hazırlık faaliyetleri, Sosyal Diyalog Merkezinin oluşturulması, Tanıtım ve görünürlük, Sosyal Haklar Kitapçığının Hazırlanması, Sosyal Hakların Farkındalığına Yönelik Araştırma Çalışmaları, Konferans Faaliyetleri, Sendikalaşma Seminerleri düzenlenecektir. Projede işveren ve işçilerin Sosyal diyalog hakkında bilgilerinin, hassasiyetlerinin ve farkındalıklarının artırılması yoluyla işveren ve işçi hakları konusunda uzlaşmaya varılamamasının olumsuz etkileri, neden ve sonuçları, sosyoekonomik kalkınma ve refah seviyesine etkisi ve önemine vurgu yapılacaktır. Projede işveren ve işçilerin bir araya getirildiği bir platform oluşturularak sosyal mevzuatı ile ilgili yasal haklar konusunda bilgilendirmenin yapılması amacıyla sosyal haklar kitapçığı oluşturulacak ve çalışanlara yönelik sendikalaşma semineri düzenlenecektir. Bununla birlikte çalışanlar üzerinde yapılacak bir araştırma ile sosyal hakları konusunda farkındalığı yükseltmektir.