ANKARA HAVA DURUMU30°C Az Bulutlu

PTO Emlakçılar İçin Mesleki Yeterlilik Sınavı düzenledi

Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 mesleki yeterlilik sınavı Polatlı Ticaret Odası (PTO) tarafından gerçekleştirildi.

Polatlı Ticaret Odası 5 Aralık 2019 tarihine kadar sorumlu emlak danışmalarının alması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesi için seviye 5 sınavını gerçekleştirdi. Bu konuda hassas davranan ve yetki belgesi almayan emlak sektörü temsilcilerine çağrıda bulunan Ticaret Odası, yeterlilik belgesi için Polatlı Ticaret Odasına başvuruların ertelemeden yapılmasını istedi. Geçtiğimiz hafta sonu 8 aday için mesleki yeterlilik belgesi sınavı gerçekleştiren Ticaret Odası Hüseyin Köse ve Mustafa Taşkıran hocalar ile performans ve yazılı sınavı geride bıraktı.Emlak,İkinci el oto alım satım,inşaat ve sanayi sektöründe iki yılda yaklaşık 300 kişiyi belgelendiren PTO başvuruları almaya devam ediyor.

5 HAZİRANDA YÖNETMELİK  YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

5 Haziran 2018 tarih ve 30442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümlerince; taşınmaz alımı, satımı ve kiralanması ile tapu işlemlerine aracılık eden, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti veren işletmelere Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir.

09e3261b-d033-4ac3-867a-644b1f499239

YETKİ BELGESİ OLMAYAN KİŞİLER EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK

Anılan Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 5 Haziran 2018 tarihi itibarıyla taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardan Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmadan yetki belgeleri düzenlenmekte. Öte yandan Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi,  başvuru sahiplerinin bağlı bulunduğu odadaki sicil kayıtlarında yer alan bilgiler esas alınarak sistem tarafından otomatik olarak düzenlendiğinden, meslek mensuplarının yetki belgesi için başvuru yapmadan önce sicildeki unvan ve adres bilgilerini kontrol edip, varsa hatalı bilgileri düzelttirmeleri gerekmekte. Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayan ve en az lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık işi yapamayacak.

f7e83cb1-058c-4eb9-a742-498aff4c3ced

5 ARALIK’A KADAR YETKİ BELGELERİNİN ALINMASI GEREKİYOR

Mevcut emlakçılar, 5 Aralık 2019 tarihine kadar Bakanlıktan yetki belgelerini almaz ise işyerleri kapatılacak.  Yetki Belgesinde son tarih 5 Aralık 2019. 05 Haziran 2018 tarihinden önce taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, eğitim belgesi, meslek odası kaydı ve gelir vergisi mükellefi olan tacirler, esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine devam edebilmesi için en geç 05 Aralık 2019 tarihine kadar  yetki belgelerini almaları gerekiyor.  05 Haziran tarihinden sonra emlak işletmesi açan, ya da bu tarihten önce eğitim belgesi, meslek odası kaydı veya gelir vergisi mükellefi olmayanların ise, MYK’ dan Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları gerekecek.