11°C
ANKARA HAVA DURUMU11°C Parçalı Bulutlu
BİZE ULAŞIN0312 623 10 84

Haber

Polatlı Ticaret Odası

SOĞAN İŞLEME TESİSİ İÇİN START VERİLDİ

-+

106108102_4026505707391364_7059108391445346057_o

Polatlı soğanın işlenmesi , paketlenmesi ve depolanmasına yönelik bir tesis kurulumu için fizibilite çalışmasına devam ettiğimiz proje için odak grup toplantısı gerçekleştirdik. Polatlı soğan üreticisinin üretim sonrası yaşadığı sıkıntılara çözüm olarak görülen projenin hayata geçmesi ile en büyük sorun olan fire kaybının önüne geçilmesi planlanmakta.6 ay sürecek proje sonunda tesisin kurulmasıyla ilgili bir fizibilite çalışması ortaya çıkacak.
Odamız başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı , Ankara Kalkınma Ajansı ve Çankaya Üniversitesi ortaklığında yürütülen Polatlı soğanının işlenmesi, paketlenmesi için kurulması planlanan tesis için çalışmalar pandemi süreci tedbirleri ile askıya alınmıştı. Yeni normalleşme dönemi ile çalışmalarımıza kaldığımız yerden hızlı bir şekilde devam ediyoruz. 21 Şubat’ta imzaladığımız proje sözleşmesinin ardından paydaşlarımızla ilk odak grup toplantısını gerçekleştirdik. Çankaya Üniversitesi Pazarlama, Araştırma Yöntemleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mahir Nakip moderatörlüğünde gerçekleştirilen odak grup toplantımıza İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Yönetim Kurulu Başkanımız Ulvi Sakarya, Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, Polatlı Ziraat Odası temsilcileri, soğan ticareti ve soğan üretimi yapan üyelerimiz katıldı.
106188835_4026508224057779_5661824043840269153_o
SOĞAN TESİSİ PROJESİ ENİNE BOYUNA GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantıda soğan işleme tesisinin kuruluşu ile ilgili ele alınan gündem maddeleri şu şekilde oldu; Katılımcılara proje hakkında kısa bilgiler verildi, odak grup toplantısının amacı açıklandı. Polatlı’da soğan tesisinin kurulmasındaki fayda ve zararlar tartışıldı. Tesisin kuruluş yeri ve kapasitesi hakkında bilgi verildi. Tesisin mülkiyeti ve işletim hakkı hakkında istişare edildi.Tesisin hizmet alanı ve özellikleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
SOĞANA KATMA DEĞER KATIP, MUHAFAZA ÖMRÜNÜ UZATMAK İSTİYORUZ
Toplantı esnasında proje sahibi Polatlı Ticaret Odası adına konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Ulvi Sakarya proje hakkında ki görüşlerini şu ifadelerle aktardı : “Projede yola çıkma hedefimiz soğana artı değer kazandırmaktı. Öncelikle fizibilite için Kalkınma Ajansına başvuruda bulunduk o da kabul edildi. Ürettiğimiz ürünlere katma değer katmakta zorlanıyoruz. Soğan bizim için hem en çok ekonomik değer sağlayan hem de en çok zarar ettiren ürünlerden bir tanesi. Soğan alanında değişik işleme çeşitleri sayesinde kurutma, konserve gibi işlemelerle neler yapılabileceğini görüşmek istedik. Yapılan bu işlemler ürünün muhafaza ömrünü uzatır. Üreticinin ve bu işle uğraşan tüccarın daha fazla para kazanmasını sağlar. Bu bölgenin vazgeçilmez ürünü soğan. Bir kaç yıllık çalışma ile üretimde miktar düşse bile merkezi kaybetmemek istiyoruz. Bu amaçlara ulaşacağını düşündüğümüz için proje bizim için çok kıymetli”
106188940_4026508460724422_2719792809946972840_o
BU GİBİ TESİSLERİN İLÇEMİZDEKİ ÜRETİME ÇOK BÜYÜK KATKISI OLUR
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü soğan işleme projesi hakkındaki görüşlerini şu ifadelerle beyan etti : ” Polatlı’da bizim bin 500 civarında soğan üreticimiz var. Yıllık ortalama 40 bin ton soğan üretim kapasitemiz var. Çiftçimizin çiftçilik kabiliyeti oldukça yüksek. Pazarlanabileceğini bildiği bir ürünü en kaliteli şekilde üretir. En büyük sıkıntımız hem pazarlama hem de tarımsal ürünü tarımsal sanayide değerlendirmesine yönelik tesislerin noksanlığı. Çiftçimiz bazı üretim alanlarında soğan, tıbbi aromatik bitkiler gibi ürünleri yetiştirme de çekincesi oluyor. Bu gibi tesislerin ilçemize kazandırılmasında hiç bir sakınca olmaz aksine çok büyük faydası olur. “dedi.
Yaklaşık 2 saat süren toplantının sonrasında 20 hedef köyde Ağustos ayında Progem Danışmanlık ve Araştırma Şirketi tarafından anket çalışması düzenlenecek.