Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya çiftçilerin feryadına ses oldu. Kış aylarında fiyatı 10 liraya kadar çıkan soğan şimdilerde tarlalarda kaderine terk edildi.
Özellikle kış aylarında soğanın piyasa değerinin pahalı olduğu vakitlerde başta hükümet olmak üzere birçok kişi tarafından soğanlarını depolarda muhafaza etti diye eleştirilen, Türkiye gündeminde ‘terörist’ olarak lanse edilen Polatlı çiftçisinin soğanları tarlada kaldı. Yetkililer ürettiği soğanın maliyeti altında ezilen üreticinin sesini duymuyor.

Soğan depolarına baskın yapan yetkililer! soğanlar tarlada kaldı
Yetiştirme maliyeti açısından oldukça külfetli olan soğan satışı ile elden edilen gelir sadece tarlada çuvallama masrafını karşılıyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya: ” Bende aktif olarak çiftçilik yapan bir insanım. Üretim maliyetleri her çiftçinin olduğu gibi bizimde belimizi büküyor. Bu şartlarda üretim yapmak çiftçiye eziyetten başka bir şey vermiyor. Son duruma baktığımızda tarlada hazır yetişmiş soğanı satsanız sadece orada yaptığınız emeği karşılıyor. Tarlanın ekime hazırlanması, tohumu, ilacı, sulaması, çapası, hiç biri içinde değil bunların maliyetini de hesaplarsanız üretici yine içerde. Kış aylarında kışlık soğanın depolanarak saklanması zaruriyetinde olan çiftçiye yapılan operasyonlar ile soğan üreticilerine terörist muamelesi yapan yetkilileri şimdilerde yüzlerce binlerce dekar alanda çürümeye terk edilmiş soğan tarlalarına davet ediyoruz. Üretici yazlık soğandan ümidini kesti tarlada bıraktı. Şimdi kışlık soğanın hasatına başladı. Ondan da beklediğini bulamazsa yine soğanlar çöpe gidecek. Şimdiden bununla ilgili tedbirlerin alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz.”
Neden ihracat yapılmıyor?
Soğan ihracatının önün açılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Sakarya: “ Soğan maliyetinin altında satılıyor pahalıyken ithal edenler ucuzken neden ihracatın önünü açmıyor? Soğanda ihracat başlasa ve bu konuda yetkililer tarafından ciddi adımlar atılsa üretici en azından üretim maliyeti karşılar. Geçtiğimiz yıllarda da soğanlarını çöpe atan üreticilerimiz bu yıl aynı kadere terk edilmemeli. Kar etme beklentisini yitiren çiftçimizin şu an ki tek derdi ürününü çöpe atmamak.”

Ticaret Odası olarak Polatlı soğanını markalaştırmak için çalışıyoruz
Başkan Sakarya Ticaret odası olarak ülkenin soğan ihtiyacının karşılanmasında önemli bir paya sahip olan Polatlı soğanı için gerekli çalışmaları da yaptıklarını beyan ederek: “Her kurum ve kuruluşun Polatlı’nın gelişmesi büyümesi ve ekonomik değerlerinin artırılması açısından gerekli çalışmaları yapması gerektiğini düşündüğümüz için biz Polatlı Ticaret Odası olarak Ankara Ticaret Odası’nın geçtiğimiz yıllarda başlattığı ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ kategorisinde Polatlı’nın soğanın markalaşarak yer alması için her türlü girişimi ve çalışmayı yapıyoruz. 2020 yılında Polatlı soğanı coğrafi işaretli ürünler de anılacak. Ticaret Odası’nın yapmış olduğu çalışma sadece bununla sınırlı değil yine Ankara Kalkınma Ajansına Polatlı soğanı ile ilgili raporlarımızı hazırlayarak proje başvurusu yapıyoruz. Biz karınca kararınca Ticaret Odası olarak Polatlı’nın tarım şehri unvanını daha ileriye taşımak elindeki ürünleri markalaştırması tanıtması açısından elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.