Polatlı Ticaret Odası,Polatlı İşkur Hizmet Merkezi ile birlikte düzenlediği bilgilendirme toplantısında muhasebeciler ve mali müşavirlere iş başı eğitim programı uygulamasında en çok karşılaşılan sorunlar ve sorunlara dair bilgi verildi. Polatlı İşkur Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Mürşide Süleymanoğulları ve Belkıs Orman tarafından yapılan bilgilendirme toplantısında iş başı eğitim programından kimlerin yararlanabileceği, programın süresi, iş başı eğitim programının günlük çalışma süreleri, iş başı eğitim programına başvurunun nasıl yapılacağı, programa katılanların alacağı ücret, programdan kimlerin yararlanacağı, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeni prim teşviği ve engelli çalıştırmanın yükümlülüğü ile alakalı bilgilendirme toplantısı yaptı.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?
İş Başı Eğitim Programı ile alakalı teorik bilgi veren İşkur Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Mürşide Süleymanoğulları : “ İşbaşı eğitim programı (İEP) İŞKUR tarafından uygulanan, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanmanızı sağlayan programdır. Stajın geliştirilmiş versiyonudur. Mesleki deneyim ve beceri kazanma, istihdam edilebilirliği kolaylaştırma, tecrübe eksikliğinin giderme, program süresince gelir elde etme, zorunlu ve isteğe bağlı stajların yapılmasına imkan verir.”
BAŞVURU KOŞULLARI NELER?
İş başı eğitim programının başvuru koşulları hakkında detaylı bilgi veren Süleymanoğlları : “ Kamu kurumu hariç, En az 2 çalışanı olan işyerleri. Çalışan personel sayısının yüzde 30’ u kadar personel talep edebilmekteler. Herhangi bir meslekte düzenlenebilir, fakat bir meslek olması şarttır. Beden işçisi, temizlik görevlisi olamaz
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?
İş başı eğitim programında yararlanmak isteyen işverenler için başvuru yapabilmesi için gerekli koşullar hakkında bilgi veren Süleymanoğlulları : “Talep dilekçesi, işveren taahhütnamesi (çalışan sayısının yer aldığı). Ön talep formu, oda kaydı belgesi(bağlı olduğu). Ticaret Sicil gazetesi(var ise). Son 1 aylık sigortalı çalışan sayısını gösteren belge veya katılımcı adaylarının son üç aya ait sigorta dökümünü gösterir belge (katılımcının işverenin çalışanı olup olmadığının kontrolü amacıyla istenir). İşverenin veya işverenin imzaya yetkili temsilcisinin imzasını gösterir belge” dedi.
ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADAR?
İş başı eğitim programının süresi ile alakalı açıklama Yapan Süleymanoğlları: “ Haftada en fazla 6 gün olarak düzenlenebilir. Buna göre program katılımcı ile işverenin anlaşması ölçüsünde haftada 1 gün bile olabilir. Günlük en az 5 saat en fazla 8 saat çalışma olabilir “şeklinde konuştu.
NE KADAR ÜCRET VERİLECEK?
İEP ( İşbaşı eğitim programı )na katılanlara ödenecek ücretler hakkında bilgi veren Süleymanoğlları: “ Katılımcılara verilecek ücret günlük 54 TL olup katılımcıların açılan hesaplarına İŞKUR tarafından aylık olarak ödenecektir. İş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderleri de İŞKUR tarafından ödenmektedir” diye konuştu.
687 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME TEŞVİĞİNİN DETAYLARI NEDİR?
687 sayılı kanun hükmünde kararname teşviğinden yararlanma koşulları ile alakalı bilgi veren Polatlı İşkur Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Belkıs Orman : “ Teşvik uygulamasından özel sektör işverenleri yararlanacaklardır. İşverenler, 31 Aralık 2017 tarihine kadar 2016/Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave aldıkları her bir sigortalı için dolayı bu teşvikten yararlanacaklardır.
İşverenlerin 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren mevcut çalışanlarına ilave alacakları sigortalıların; İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları ve işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekmektedir.” dedi.